Happy World Backup Day!

Elke dag is er wel iets in de wereld om bij stil te staan en vaWorld Backup Dayndaag het World BackupDay, de dag dat we even stil staan bij het maken van back-ups of te wel een reservekopie van je belangrijke data.

IT’ers welke dit artikel lezen herkennen het vast wel: laat in de avond gaat de telefoon en een vriend, vriendin, familielid of zelfs een volslagen vreemde welke naar jou was doorverwezen aan de lijn met een woord: HELP! In veel gevallen blijkt er wat misgegaan te zijn met de computer of laptop waar “toevallig” ook alle belangrijke documenten staan opgeslagen. Deze belangrijke documenten betreft veelal de vakantiekiekjes van de afgelopen jaren waarin digitale fotografie zo handig was. Ik hoor het me elke keer weer zeggen: je hebt toch wel een back-up van je bestanden gemaakt? Wetende wat in de meeste gevallen het antwoord zal zijn hoor je vervolgens allerlei excuses waarom de back-ups niet gemaakt zijn.

Vervelend allemaal, maar dit kan natuurlijk voorkomen worden. Echter ligt het meestal niet aan de wil van de persoon, maar aan het feit dat het handmatig maken van een back-up nu eenmaal iets is waar je over na moet gaan denken. Daarom een paar tips om te voorkomen dat ik u binnenkort aan de telefoon krijg:

  • Koppel een USB drive aan uw computer welke automatisch een back-up maakt naar de drive op het moment dat u uw computer gebruikt. Dan is iig het risico van verloren bestanden verminderd op het moment dat de harde schijf van de computer het begeeft. Het is geen waterdichte oplossing, bij brand is alles alsnog weg, maar de kans op brand zal statistisch een stukje lager liggen dan dat er wat de computer aan de hand kan zijn. De risico’s op softwarematige uitval is hoger dan een technisch defect.
  • Nog beter is om de bestanden onder te brengen bij een cloud aanbieder. Hiervan zijn er veel en verschillen veelal op het vlak van kosten en mogelijkheden. Denk hierbij aan Google Drive (foto’s kunnen bij Google Photo’s worden ondergebracht en dit kan kostenloos!) of bijvoorbeeld Dropbox of Onedrive van Microsoft. Sla uw kostbare bestanden direct in een lokale map op uw computer op en de software draagt automatisch zorg voor de kopieslag naar de cloudaanbieder. Bij brand staat de data dan iig buiten de deur.
  • Maak gebruik van een online Back-up aanbieder. Zo biedt KPN haar klanten een back-up platform aan welke geheel automatisch bestanden veilig stelt in de eigen KPN cloud. Voordeel hiervan is dat de bestanden iig binnen Nederland worden opgeslagen mocht u uw bedenkingen hebben over de bovenstaande cloudaanbieders op het vlak van privacy en wetgeving.

De oplossingen zijn niet allemaal kostenloos, maar zeg nu zelf: als u de kiekjes van de geboorte van uw kleine spruit kwijt raakt of de foto’s van die ene fantastische vakantie is dat niet wat meer waard dan die paar Euro in de maand?

Ik zou zeggen enjoy World Backup Day en controleer uw back-ups nog even!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.